ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie ConsentJulkalender - Allt om årets julkalender
Tv-guide - Massor med tv-guide

Julkalender

Julkalender

Julkalender eller adventskalendrar är en kalender som har ett antal öppningsbara luckor. Julkalendern börjar den 1:e december och fortsätter fram till den 24:e, julafton i Sverige, eller den 25:e, i t.ex. USA där julklapparna öppnade en dag senare.

Julkalendrarna togs ursprungligen fram i andra halvan av 1800-talets i Tyskland. Dessa julkalendrar var tillverkade av barnens föräldrar och kunde innehålla allt från visdomsord, enklare julmotiv, eller något ärbart. Julkalendern var ett sätt att öka spänningen och förväntan på julen.

Moderna julkalendrar

Moderna julkalendrar

Det var först efter första världskriget som de kommersiella julkalendrarna började spridas i större omfattning i Tyskland.

En vanlig julkalender var den som bestod av två tryckta tjockare papper (tunnare kartong) med vackra tryckta motiv. Det främre pappret hade 24 stycken luckor som perforerats i tre eller fyra kanter varvid de kunde öppnades. Det bakre pappret på julkalendern hade bilder bakom luckorna som ofta passade ihop med det främre pappret.

Det fanns så tidigt som på 1920-talet även julkalendrar som hade ett större utrymme bakom luckan där olika gåvor, presenter eller tidiga julklappar kunde få plats.

Gratis julkalender

Det finns många julkalendrar som man kan få gratis av företag, butiker eller andra. Denna typ av julkalender är av reklamsyfte som har funnits ända sedan andra världskriget slutade.

Julkalendrar med presenter och gåvor

Chokladkalender

Det kommer ut allt fler julkalendrar som är 3-dimensionella där det finns plats för små överraskningar bakom varje lucka. Det kommer allt fler julkalendrar från olika branscher och företag i syfte att sälja fler små produkter till barn och ungdomar.

De första julkalendrarna med saker i bakom luckorna var chokladkalendrar med listan över olika julkalendrar är lång.

 • Chokladkalender
 • Julkalendrar med lakrits
 • Julkalender med smink och parfym
 • Julkalender med trisslotter
 • LEGO-kalender med små leksaksgubbar innanför luckorna
 • Julkalender med juldekorationer i varje lucka
 • Julkalender med smycken, främst örhängen och små halssmycken
 • Julkalender med öl
 • Vinkalender
 • Elektronisk kalender
 • Julkalender med nagellack

Digitala julkalendrar

Chokladkalender

Många företag har på internet digitala julkalendrar där kunderna erbjuds köpa en nya spännande vara till ett riktigt lågt pris innan julafton. Många köper dessa varor från julkalendern förmånligt och ger bort dessa i julklapp till släkt och vänner.

Julkalender på TV och Radio

De flesta barn som hör ordet julkalender tänker dock på de julkalendrarna som varje år visas på TV eller sänds i Radio. Julkalendrarna på TV har pågått alla åren sedan 1960. Julkalendern på radio började 3 år tidigare, nämligen redan 1957.


All fakta om TV-gudien

Här kan du hitta mycket mer intressant information om TV-gudien men även en del kul saker om TV-program.Meny - Tv-guide
Till förstasidan på www.tv-guide.seHögst upp på sidanLängst ned på sidan
SverigeUtomlandsFöretagNyheter